Végre volt időm olvasni is, olyat, amit én szeretnék. Édesanyám ajánlására kedvenc írónőjének könyvét vettem a kezembe, és azt kell mondjam, hogy nagyon jól tettem! Ezért hoztam is Nektek egy rövid ismertetőt róla! Fábián Janka A rózsalugas című regénye 2018- ban jelent meg. 

A regény során két erőteljes szál jelenik meg, a történelmi és a romantikus. A fiatal Radványi Endre és Anna koránt sem akadálymentes kapcsolatának rögös útját kísérhetjük végig, miközben az akkori különféle történésekről is értesülünk a világban, mint az amerikai polgárháború. Nemcsak témáját tekintve fut két szálon a regény, hanem nézőpontilag is, a két főszereplő szempontját váltogatva ismerkedhetünk meg történetükkel. Magyarországon ismerkednek meg, de a későbbiekben hosszú évekre válnak szét útjaik. Endre egyetemista éveit félbe hagyva édesanyjához szeretne költözni, Balaton-felvidéki birtokukra, de egy szörnyű eset miatt börtönbe kerül. Anna nevelőapját meggyilkolják, szemtanú azonban nincs. Endrének mérlegelnie kell, hogy a halált választja, vagy mindent és mindenkit, többek közt Annát és édesanyját hátrahagyva Amerikába szökik. A második lehetőséget választotta. Hosszú évekig nem tudtak egymásról semmit. Anna az összes kérőjét visszautasította, képtelen volt megállapodni, mert szívében őrizte Endre emlékét, de ez fordítva is így volt.

A kérdés már csak az, hogy boldogan végződik- e a történet?! A regényt elolvasva ígérem, hogy megtudjátok! 🙂  Igényesen kidolgozott műről beszélhetünk, történelmileg is, részletes bemutatót kapunk észak és dél harcáról Amerikában, Lincoln meggyilkolásáról, de Sissi udvarába is betekintést nyerhetünk Anna kebelbarátnője, Ida által. Azt gondolom ettől találóbb címet nem is adhatott volna az írónő ennek az írásnak, a mindent túlélő rózsalugas tökéletesen szimbolizálja a fiatal pár közös történetet.

Mindenkinek ajánlom, aki egy szuper történelmi-romantikus regényt szeretne olvasni! Én biztosan olvasok még Fábián Jankától!

Sz.