Január… a legtöbb egyetemista számára a vizsgaidőszakot jelenti. Bár ez az időszak már december elején elkezdődik, olyankor a legtöbben még motiváltak vagyunk, illetve a karácsonyi hangulat is ott van, ám az új esztendő elejére hajlamosak lehetünk leereszteni, motiválatlanná válni, elfáradni, ami a teljesítményünk kárára is mehet. Ezért fontos, hogy jól kifejlesztett módszereket használjunk a felkészülés során. 

A legfontosabb és egyben első számú szabály a szervezettség. Nem engedhetjük meg magunknak, hogy elvesszünk a temérdek időpont között, esetleg megfeledkezzünk valamiről. A legjobb megoldás a határidőnapló lehet. A hagyományos, kézzel írott változat a kedvencem, ma már számos dizájnos darabbal találkozhatunk a papírboltok polcain, de a különféle drogériákban is számos fajta közül válogathatunk. Vásárolhatsz már előre elkészített darabokat is, naptárral, havi, heti tervezővel, táblázatokkal, listákkal, de kreatív módon is megoldhatod, teljesen személyre szabva, egyedi módon megrajzolva és tervezve, így biztosan mindent megtalálsz majd benne, amire szükséged lehet. Színkódok használatával könnyedén fontossági sorrendbe helyezheted az egyes eseményeket, találkozókat, vizsgákat. Azoknak, akik a modern világ kedvelői, természetesen legalább ilyen jó megoldás a telefonokban, illetve a különböző kütyükben lévő naptárak, számos alkalmazás is letölthető már, hogy szervezettebbek legyenek a napjaink. Egy-egy fontos esemény előtt pedig értesítést is kaphatunk, így semmiképpen sem maradunk le.

Az is az alap szabályok közé sorolható, hogy eredményesen tanulni csak kiváló jegyzetből lehet. Az áttekinthetetlen, hiányos anyagokkal való bajlódás csak időveszteség. Éppen ezért fontos, hogy mindig igyekezzünk bepótolni a hiányzások után azonnal a tananyagot. Amennyiben a tanár segítségére van szükséged, jelezd neki időben, ne a vizsga előtti napon keresd meg! Jó tanácsként még annyit írnék, hogy érdemes  időben érkezni a könyvtárba is, ugyanis a szakirodalmakat és a felkészülést segítő könyveket gyorsan elkapkodhatják, így könnyen hoppon maradhatunk.

A hatékony tanuláshoz megfelelő környezet kell. Olyan helyen tanulj, ahol semmi sem vonja el a figyelmed. Tiszta és egyszerű, nyugodt, csendes légkörre van szükség. Legyen az a szobád, vagy a könyvtár, esetleg egy kávézó. A fontos az, hogy képes legyél koncentrálni. 

A tanulási módszer sem az utolsó a fontossági sorrendben. Ki kell tapasztalni, hogy számunkra mi a leghatékonyabb. Szövegkiemelők használata, színes post it-ek, a legfontosabb infókkal, esetleg hangos tanulás, vagy csendes olvasás. Van, aki egyedül szeret tanulni, de az is kiváló megoldás lehet, ha néhány alkalommal csoporttársaiddal segítetek egymásnak, a nehezebb részeket átbeszélitek, elmagyarázzátok egymásnak a tananyagot. Az idő helyes beosztása pedig a kulcsa a folyamatnak. Rendelkezz elég idővel, hogy nyugodtan át tudd venni az egész tananyagot, valamint ismételni is tudd a már megtanultakat.

Önmagadról sem szabad megfeledkezned! A tanulás közé iktass be rövidebb szüneteket, mert egy idő után elfárad az agy és a szem is, ilyenkor pedig nem hatékony a munkánk. Minőségi ételt egyél, ne csak gyorsétteremből rendelj, ügyelj, hogy megfelelő mennyiségű vizet igyál, és természetesen aludj eleget, mert fáradtan képtelenség koncentrálni.

Motiváció! Egy-egy nehéz fejezet után jutalmazd meg magad a kedvenc csokiddal, vagy nézz meg egy részt a kedvenc sorozatodból. Fontos, hogy nem essünk át a ló túloldalára sem. A vizsgák után pihenj, hagyd regenerálódni magad mielőtt belekezdenél egy újabb tárgy elsajátításába.

Megfelelő szervezéssel és odafigyeléssel sokkal könnyebben és gyorsabban teljesíthető a félév, anélkül, hogy a következőre elveszne a motivációnk és az energiánk, ami nagyon fontos a sikeres évkezdéshez is!

És Nektek mi a legjobban bevált módszer? Írjátok meg kommentben!

Sz.

Képek forrása: pexels.com